6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (2024)

Ilmajuuret ovat olennainen osa orkidean anatomiaa; ne auttavat imemään kosteutta ja ravinteita ilmasta parantaen heidän terveyttään ja pitävät ne kukoistavana. Maaperässä kasvavia juuria käytetään pääasiassa stabilointiin, kun taas ilmassa olevat juuret ruokkivat kasvia.

Ilmajuurisilla orkideoilla on yleensä suurempi imukyky ja ne sietävät paremmin erilaisia ​​​​olosuhteita.

Kun käsittelet orkideaa, jolla on ilmajuuret, paras tapa tehdä se on istuttaa se isompaan astiaan. Tämä antaa sille riittävästi tilaa sen juurten leviämiseen ja kosteuden imeytymiseen ilmasta.

Varmista, että käytät erityisesti orkideoille suunniteltua ruukkusekoitusta ja varmista, että maaperä on kostea, mutta ei vedetty.

Jos aiot istuttaa uudelleen ilmajuurisen orkidean, noudata samoja vaiheita kuin yllä, mutta ole erityisen varovainen käsitellessäsi ilmajuuria. Koska ne ovat hauraampia kuin tavalliset juuret, yritä välttää niiden katkeamista. Mitä tehdä orkidean ilmajuurille?

Sisällysluettelo

Mitä ovat orkidean ilmajuuret?

Ilmajuuret ovat olennainen osa orkidean terveyttä ja hyvinvointia, minkä ansiosta ne saavat tarvittavia ravinteita ja kosteutta kasvaessaan.

Nämä ilmajuuret näyttävät aivan erilaisilta kuin alaspäin kasvavat juuret, joita tavataan yleisemmin. Ilmajuuret näyttävät enemmän ohuilta lonkeroilta, usein paljon pidemmiltä kuin muut normaalit juuret.

Joskus ne voidaan nähdä ulkonevan orkidean istutusalustasta, takertuvan kuoren palaseen tai kiipeävän ruukun kyljelle.

6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (1)

Ilmajuuret ovat itse asiassa erikoistunut juurityyppi, joka auttaa epifyyttiorkideoita – tunnetaan myös ilmakasveina – selviytymään luonnollisessa ympäristössään.

Tämäntyyppiset orkideat, kuten Phalaenopsis, eivät kasva maassa. Sen sijaan nämä orkideat kiinnittyvät puiden oksiin ja käyttävät juuriaan imemään ravinteita ja kosteutta ympäröivästä ilmasta.

Jotta nämä kasvit selviäisivät tehokkaasti tässä ympäristössä, niillä on oltava erikoistuneempia juuria, jotka voivat tarttua pintoihin ja ulottua niihin. Näitä kutsutaan ilmajuuriksi.

Orkidean juuret kasvavat ruukusta

Ruukusta kasvavat orkidean juuret ovat merkki siitä, että orkideasi on istutettava uudelleen. Tämä tapahtuu, kun olemassa oleva istutusalusta ei enää pysty tarjoamaan orkidealle tarvittavia ravintoaineita ja heidän on etsittävä vaihtoehtoisia ravintolähteitä.

Orkideat tekevät tämän yleensä lähettämällä ilmajuuria, jotka ovat ohuempia kuin tavalliset juuret ja pystyvät imemään enemmän kosteutta ilmasta. Jos huomaat, että orkideasi lähettää paljon ilmajuuria, voi olla aika istuttaa se uudelleen tuoreeseen istutusalustaan.

Ennen kuin teet niin, sinun tulee kuitenkin tarkistaa, onko jokin ruukussa olevista juurista edelleen terve ja saako riittävästi ravintoa. Jos ne ovat, orkideaa ei ehkä tarvitse istuttaa uudelleen.

Mieti lisäksi, kuinka kauan on kulunut siitä, kun orkideasi viimeksi istutettiin uudelleen – jos suoritit tämän tehtävän äskettäin, saatat haluta odottaa toista. Liian usein istuttaminen voi häiritä orkidean kehitystä ja aiheuttaa lisää ongelmia pitkällä aikavälillä.

Lopuksi todettakoon, että ruukusta kasvavat orkidean juuret voivat olla merkki siitä, että orkideasi on istutettava uudelleen, mutta on tärkeää tarkistaa olemassa olevat juuret ennen kuin teet niin. Ota lisäksi huomioon, kuinka äskettäin olet viimeksi istuttanut orkidean.

Tähän voi sisältyä joidenkin juurien helpottaminen lisäreikien kautta (kuten orkidearuukussa).

Milloin orkidea istutetaan uudelleen

Orkidean uudelleenistuttaminen on tärkeää, ja se tulisi tehdä säännöllisesti. Uudelleenistutuksen yhteydessä on parasta tehdä se 1-2 vuoden välein, vaikka orkidea näyttäisi olevan terve. Tämä auttaa estämään kasvavaa materiaalia hajoamasta liian nopeasti ja antaa orkidealle enemmän tilaa kasvaa.

6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (2)

Tarkista uudelleenistutuksen yhteydessä, ettei säiliö ole liian pieni ja ettei kasvualusta ole hajonnut odotettua nopeammin. Sinun tulee myös tarkastella orkideasi juuria – jos ne ovat tiukasti kietoutuneet ruukun pohjan ympärille, tämä on merkki siitä, että sinun on istutettava ne pian uudelleen.

Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla

Ilmajuurisen orkidean istuttaminen on hieman herkempi toimenpide kuin muiden orkideoiden istuttaminen. Ilmajuuriorkidean juuret ovat paljon hienompia ja hauraampia, joten niiden käsittelyssä on oltava erityisen varovainen. Näin istutat uudelleen orkidean ilmajuurilla:

1. Poista orkidea varovasti ruukusta. Jos orkideasi on suuri, voit kallistaa säiliön kyljelleen ja liu'uttaa sen varovasti ulos. Muussa tapauksessa voit kääntää koko säiliön ylösalaisin.

2. Poista vanha istutusaine säiliöstä ja ravista varovasti pois juuriin vielä tarttunut maa.

3. Liota juuria haaleassa vedessä noin 10-15 minuuttia kosteuttaaksesi niitä ja helpottaaksesi niiden käsittelyä. Yritä pitää vesi poissa kruunusta, koska tämä voi aiheuttaa tarpeetonta stressiä kasville.

4. Valitse uusi ruukku, jossa on riittävät tyhjennysreiät, ja täytä se kevyellä, hyvin valuvalla ruukulla, kuten kuorella tai perliitillä. Ilmajuuriorkidean juuria ei tarvitse haudata maaperään, joten voit laittaa ne ruukkusekoituksen päälle.

5. Aseta orkidea takaisin uuteen ruukkuun ja kastele perusteellisesti, jotta maaperä laskeutuu.

6. Sijoita juuri istutettu orkideasi hyvin valaistuun paikkaan, mutta muista suojata se suoralta auringonvalolta, koska se voi aiheuttaa auringonpolttamaa tai stressiä kasveille.

Orkidean ilmajuurten leikkaaminen

Orkidean ilmajuurilla on olennainen rooli kasvin selviytymisessä, eikä niitä saa leikata, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Ilmajuuret ovat vastuussa tärkeiden ravintoaineiden ja kosteuden imemisestä ilmasta, mikä voi auttaa pitämään orkidean terveenä ja kukoistavana.

Terveiden ilmajuurien leikkaamisella voi olla kielteisiä seurauksia orkidealle, joten on tärkeää leikata ilmajuuret vain, jos ne ovat selvästi kuolleet tai vahingoittuneet.

6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (3)

On tärkeää huomata, että ilmajuuret näyttävät yleensä kuivuneemmilta kuin odotettiin, joten se, että juuri näyttää hieman kuivalta, ei tarkoita, että se olisi kuollut ja se pitäisi leikata. Jos sumutetaan ilmajuurta, joka näyttää kuivalta, juuren pitäisi piristää ja näyttää elonmerkkejä.

Orkidean ilmajuurien leikkaaminen tulee tehdä vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä, ja se on tehtävä erittäin huolellisesti. Leikattuja juuria ei saa koskaan vetää pois; sen sijaan ne tulisi leikata saksilla, jotta juuren pohja ei vaurioidu.

Orkidean ilmajuurten liottaminen ennen istutusta

Kun orkidea istutetaan uudelleen, yksi tärkeimmistä vaiheista on liottaa sen ilmajuuret haaleassa vedessä 10-15 minuuttia. Liotus auttaa poistamaan jäljellä olevan vanhan kasvualustan ja jäämät juurista, mikä helpottaa niiden erottamista kahteen tyyppiin – ilmajuuriin ja maajuuriin.

Tänä aikana ilmajuuret pehmenevät ja muuttuvat taipuisammiksi, jolloin niitä on helpompi käsitellä.

Kun ilmajuuret ovat lopettaneet liotuksen, muista erottaa ne huolellisesti maajuurista istutusta varten. Vedessä liotus ei vahingoita ilmajuuria, joten voit olla varma, että orkideasi pysyy terveenä ja iloisena tämän prosessin aikana.

Juuret maaperän sisällä tai ulkopuolella

Orkideoiden ilmajuuret näyttävät ainutlaatuisilta ja voivat vaikuttaa hälyttäviltä, ​​mutta niin kauan kuin juuret ovat terveitä, ne ovat itse asiassa hyödyllisiä orkideasi selviytymiselle. Maan ulkopuolella kasvavat juuret ovat tyypillisiä luonnossa esiintyville epifyyttiorkideoille, mikä tarkoittaa, että näiden kasvien ei tarvitse luottaa maaperään ravinne- ja kosteustarpeensa vuoksi.

Se antaa kasville myös mahdollisuuden saada laajempi valikoima ravinteita kuin jos ne olisivat juurtuneet maaperään, mikä johtaa terveempiin juuriin.

6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (4)

Joissakin tapauksissa ilmajuuret voivat olla ratkaisevia, kun orkideat kärsivät juurimädosta maaperän alapuolella. Jos olet poistanut kaikki ilmajuuret orkideasta, se ei todennäköisesti selviä. Muutaman ilmajuuren pitäminen koskemattomana juurimätätilanteessa voi auttaa orkidean selviytymisessä.

Siksi on tärkeää ymmärtää, tarvitseeko orkideasi juuret maan sisällä vai ulkopuolella, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen hoidon.

Vaurioituneiden orkideoiden ilmajuurten hoito

Vaurioituneiden orkidean ilmajuurten hoito on suhteellisen yksinkertaista ja suoraviivaista. Kun ilmajuuri on vaurioitunut, käytä steriloituja saksia tehdäksesi tarvittaessa puhdas tauko. Alkuleikkauksen jälkeen prosessi vaihtelee sen mukaan, kuinka haluat edetä.

Niille, jotka haluavat levittää liuosta, voidaan levittää 3-prosenttista vetyperoksidia avoimelle alueelle. Tämän ei pitäisi aiheuttaa lisävaurioita juurille ja auttaa vähentämään bakteeri- tai sieni-infektioita, joita voi esiintyä avohaavoissa. Anna orkidean kuivua levityksen jälkeen itsestään.

Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla

Orkidean istuttaminen ilmajuurilla on suhteellisen yksinkertainen prosessi, joka voi auttaa tuomaan uutta elämää ja terveyttä kasvellesi.

6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (5)

Paras aika istuttaa on aktiivinen kasvuvaihe loppukevään ja alkukesän välillä, koska silloin orkidealle kehittyy enemmän ilmajuuria, mikä helpottaa sopeutumista uuteen ruukkuun.

1: Poista orkidea ruukusta

Kun olet valmis poistamaan orkidean ruukultaan, varmista, että sinulla on kaikki tarvitsemasi tarvikkeet käden ulottuvilla. Tämä sisältää puutarhasakset tai oksasakset, uuden ruukun ja istutusalustan sekä orkidealanoitetta.

Ennen kuin otat orkidean pois, on tärkeää antaa sille vähän vettä ja odottaa, että ylimääräinen kosteus valuu pois. Tämä auttaa löysäämään juuria, mikä helpottaa poistamista säiliöstään.

2: Poista vanha ruukkuaine

On tärkeää poistaa vanha ruukkusekoitus kasvin juurista siirrettäessä sitä uuteen kotiin. Tämä johtuu siitä, että vanhan alustan poistaminen varmistaa, että kasvillasi on parhaat mahdolliset mahdollisuudet selviytyä uudessa ympäristössään. Aloita ravistamalla juuria varovasti, jotta kaikki kuori- tai sfa*gnum-sammalpalat voivat pudota pois.

Kun suurin osa vanhasta istutusväliaineesta on poistettu, voit istuttaa uuden kasvin uuteen ruukkuun, jossa on runsaasti ravinteita. Poistamalla vanhan istutusalustan ja tarjoamalla kasvellesi asianmukaisen ympäristön voit varmistaa, että se viihtyy edelleen uudessa kodissaan.

3: Huuhtele ja liota orkidean juuret

Orkideaa hoidettaessa on tärkeää huuhdella ja liottaa juuret lämpimässä vedessä. Huuhtele kaikki ilmajuuret ja kasvavat juuret tyvestä lämpimällä vedellä tehdäksesi niistä joustavia, mutta älä päästä vettä kruunuun, koska se voi johtaa kruunun mätänemiseen.

Jos kruunu näyttää kuivalta, käytä pehmopaperia sen kostuttamiseen. Jos itsepäiset juurtumisalustan palaset ovat juuttuneet, voit liottaa juuria lämpimässä vedessä jopa 20 minuuttia. Tämä varmistaa, että kaikki kasvualusta on poissa juurista ja auttaa orkideasi kukoistamaan.

6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (6)

Muista, että huuhtele ja liota orkideoita, käytä vain haaleaa vettä äläkä muita tuotteita, sillä se voi vahingoittaa juuria. Huuhtele ja liota huolellisesti varmistaaksesi orkideasi optimaalisen terveyden.

4: Leikkaa kuolleet ja mätänevät juuret

Ensimmäinen askel orkidean asianmukaisessa hoidossa on poistaa kuolleet tai mätänevät juuret. Tämä auttaa varmistamaan, että jäljellä olevat terveet ilmajuuret saavat tarvitsemansa hapen jatkaakseen kukoistamista. Leikkaa kaikki kuivat, tahmeat tai mustutuneet juuret steriloiduilla saksilla parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

On tärkeää huomata, että huono juurien kunto voi olla merkki liikakastelusta ja että uudelleenistutus on saattanut olla tarpeen aikaisemmin. Leikkaa pois epäterveet juuret parantaaksesi orkideasi terveyttä ja varmista, että käytät oikeita kastelutekniikoita tulevaisuudessa.

Liottamisen ansiosta näet, mitkä ovat terveet juuret ja mitkä pitää poistaa steriloidulla leikkurilla tai saksilla.

Poistamalla kuolleet ja mätänevät juuret voit varmistaa, että orkideallasi on kaikki resurssit, joita se tarvitsee kasvaakseen ja kukoistaakseen.

5: Steriloi orkidean juuret

Orkideoiden juurien sterilointi on tärkeä askel orkideoiden asianmukaisessa hoidossa ja hoidossa. Tämä voidaan saavuttaa tehokkaimmin 3-prosenttisella vetyperoksidilla.

Kun se ruiskutetaan juurille, se auttaa poistamaan mahdolliset sienet, tuholaiset tai bakteerit. Tämä vähentää myös infektio- tai sairausriskiä, ​​kun siirrät kasveja.

Juurien sterilointi 3-prosenttisella vetyperoksidilla on valinnainen vaihe, mutta siitä voi olla paljon hyötyä orkidealle pitkällä aikavälillä. Muista noudattaa kaikkia turvatoimia ja ohjeita käyttäessäsi vetyperoksidia. Tämä auttaa pitämään orkideasi terveinä.

6: Istuta orkideakasvi ja kastele uudelleen

Nyt kun orkideasi on desinfioitu, on tärkeää istuttaa kasvi oikein, jotta sille saadaan sopiva koti. Orkidean uudelleenistuttaminen vaatii muutamia materiaaleja ja vaiheita, mutta jos se tehdään oikein, se voi varmistaa kasvin pitkäikäisyyden.

Ensimmäinen vaihe on valmistaa ruukku tai astia orkidealle. Jos käytät vanhaa ruukkua, se tulee desinfioida ennen käyttöä. Jos olet ostamassa uutta, varmista, että ostat sellaisen, joka sopii orkidealle ja jossa on tilaa kaksi tuumaa suurempi, jos et käytä vanhaa ruukkua.

Vastaukset kysymyksiin:

Voitko laittaa orkidean ilmajuuria maaperään?

Kyllä, voit laittaa orkidean ilmajuuret maaperään. Orkideaa istutettaessa on tärkeää käyttää ruukkua, jonka halkaisija on vähintään 20 % edellistä leveämpi. Tämä varmistaa, että orkideallasi on vielä tarpeeksi tilaa kasvaa. Ilmajuurien peittämiseen tulisi käyttää erikoistunutta orkideoiden ruukkumultaa tavallisen ruukkumaan sijaan, koska jälkimmäinen on liian tiheää orkideoille. Kun juurijärjestelmä on puhdistettu perusteellisesti, aseta ilmajuuret maahan ennen kuin peität sen ruukkumultalla. Kun siirrät orkideaa, varo tiivistämästä maaperää liikaa ja jätä riittävästi tilaa veden valumiselle.

Voitko kasvattaa orkidean ilmajuuresta?

Kyllä, voit kasvattaa orkidean ilmajuuresta! Vaikka se saattaa tuntua pelottavalta, tämä prosessi on itse asiassa melko yksinkertainen ja suoraviivainen. Sinun tarvitsee vain leikata huolellisesti yksi ilmajuurista olemassa olevasta orkideakasvisi ja sijoittaa se pieneen ruukkuun, jossa on kosteaa maaperää. Varmista, että pistokkaassa on vähintään kaksi solmua, jotka ovat juuren pieniä kuoppia tai silmuja. Kun olet istuttanut, anna leikkuulle kohtalainen valo ja pidä maaperä kosteana, mutta ei märkänä. Kärsivällisyydellä näet lopulta uuden kasvun, kun ilmajuuri siirtyy uuteen kotiinsa ja alkaa itää aivan uutta orkideakasvia!

Pitäisikö sinun laittaa orkidean ilmajuuret veteen?

On tärkeää liottaa orkideailmajuurethaaleassa vedessä 10-15 minuuttia ennen istutusta, aivan kuten muidenkin juurien kanssa. Juurien liottaminen auttaa puhdistamaan ne pois ja poistamaan niihin tarttuneen vanhan kasvualustan jäännökset tai jäännökset. Tämä on avainvaihe onnistuneessa uudelleenistutuksessa, joten on suositeltavaa liottaa orkidean ilmajuuret vedessä ennen aloittamista.Lue myös…

Pitäisikö minun haudata ilmajuuret orkideaan?

Ei, sinun ei pitäisi haudata orkideasi ilmajuuria. Nämä juuret on tarkoitettu imemään kosteutta ja ravinteita ilmasta, joten niiden hautaaminen voi vahingoittaa kasvia. Jätä sen sijaan ne alttiiksi ilmalle ja huuhtele niitä ajoittain, jotta ne pysyvät hydratoituneina.

Miksi orkideallani kasvaa niin paljon ilmajuuria?

Orkideat ovat epifyyttisiä kasveja, mikä tarkoittaa, että ne kasvavat luonnollisesti muilla kasveilla tai pinnoilla, kuten puiden oksilla tai kivillä. Ilmajuuret tai ilmajuuret ovat epifyyttisten orkideoiden yleinen sopeutuminen kosteuden ja ravinteiden imemiseen ilmasta.

Voitko laittaa orkidean ilmajuuria veteen?

Kyllä, voit laittaa orkidean ilmajuuret veteen lyhyeksi ajaksi kosteuttamaan niitä, mutta ei ole suositeltavaa pitää niitä vedessä pitkään, koska se voi aiheuttaa juurimädän. On parasta sumuttaa juuret vedellä säännöllisesti tai liottaa niitä muutaman minuutin ajan ja antaa niiden sitten kuivua ennen kuin laitat ne takaisin ruukkuun tai kiinnitykseen.

Voitko haudata ilmajuuret?

Ei, ei ole suositeltavaa haudata orkidean ilmajuuria, koska niiden täytyy imeä kosteutta ja ravinteita ilmasta. Jos hautaat ilmajuuret, ne eivät välttämättä toimi kunnolla ja voivat vahingoittaa kasvia. On parasta jättää ne alttiiksi ilmalle ja sumuttaa niitä silloin tällöin, jotta ne pysyvät hydratoituneina.

Kuinka saada orkidea kasvattamaan uusi piikki?

Jotta orkidea kasvaisi uusi piikki, anna sille riittävästi valoa, asianmukaista kastelua, säännöllistä lannoitusta, tasaista lämpötilaa ja kosteutta sekä tarvittaessa lepoaikaa.

Mitä eroa on orkideapiikkien ja orkidean juuren välillä?

Orkideapiikki on pitkä, hoikka varsi, joka tuottaa kukkia, kun taas orkidean juuri on paksumpi, kuvioitumpi rakenne, joka imee vettä ja ravinteita kasvualustasta. Piikkarit nousevat kasvin tyvestä tai lehtien välistä, kun taas juuret kasvavat kasvin tyvestä ja ulottuvat alas- tai ulospäin ruukkusekoituksesta.

Kuinka kannustan orkideani kukkimaan?

Orkidean kukinnan edistämiseksi sinun tulee tarjota sille riittävästi valoa, asianmukaista kastelua, säännöllistä lannoitusta, tasaista lämpötilaa ja kosteutta sekä tarvittaessa lepoaikaa. Lisäksi jotkin orkideat vaativat lämpötilan laskua yöllä kukkien tuotannon stimuloimiseksi. Ole kärsivällinen, sillä joidenkin orkideoiden kukinta voi kestää useita kuukausia, ja vältä kasvien liiallista siirtämistä tai häiritsemistä, koska se voi aiheuttaa stressiä ja viivästyttää kukintaa.

6 askelta mitä tehdä orkidean ilmajuurille (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6299

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.