Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla: 5 vinkkiä menestykseen | Orchideria (2023)

Voidaanko ilmajuuret istuttaa orkidean istutusalustaan ​​vai pitääkö ne jättää rauhaan? Sen määrittäminen, mitä tehdä orkidean ilmajuurille, joita useimmiten kutsutaanilmajuuret, on haastava useimmille orkideanviljelijöille. Orkideoiden ilmajuuret auttavat kasvin terveyttä, eikä niitä tule koskaan leikata. Mutta entä uudelleenistutus? Pitäisikö sinun jättää ne roiskumaan ruukun reunoille?

Jos haluat istuttaa uudelleen ilmajuurisen orkidean, 1) liota koko orkidea 10–30 minuuttia varren tai juurakon alapuolella ennen istutusta, jotta ilmajuuret muovautuvat. 2) Päätä, pitääkö kukin ilmajuuri laittaa ruukkuun vai jääkö sen ulkopuolelle. 3) Hallitse ilmajuuria varovasti järjestämällä ne joko ruukun sisällä tai ulkopuolella. 4) Täytä ruukku ruukutusaineella varren alaosaan tai juurakkoon asti.

Paras orkideankuori - Tuotearvostelut

Paras orkideankuori - Tuotearvostelut

Hänen opetusohjelmansa vaikein osa on toinen vaihe: sen määrittäminen, mikä ilmajuuri on istutettava vai ei.

Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla: 5 vinkkiä menestykseen | Orchideria (1)


Mitä tehdä uudelleenistutuksesta Cattleya-orkideani ilmajuurille?


Tässä artikkelissa keskitynorkidean ilmajuurista ja niiden ainutlaatuisesta paikasta ruukussa istutusprosessin aikana.Jos haluat lisätietoja uudelleenistutuksen perusopetusohjelmasta, lue tämä artikkeli, jossa käyn läpi vaiheittaisen oppaan uudelleenistutuksen tekemisestä. Mainitsin joitakin tietoja ilmajuurista, mutta katsoin, että se tarvitsi täydellisen oman oppaansa selittääkseen paremmin päätöksentekoprosessia.

Useimmat ilmajuurien uudelleenistuttamista koskevat opetusohjelmat tarjoavat ainutlaatuisen vastauksen: älä istuta ilmajuuria tai ilmajuuria, mutta älä koskaan selitä toista puolta tai muita mielipiteitä aiheesta. En usko, että tämä lähestymistapa auttaa sinua tekemään hyvää päätöstä siitä, mitä tehdä ilmajuurillesi, koska tiedot ovat puolueellisia.Jokaisella on erilaiset ja ainutlaatuiset kasvuolosuhteet.

Käyttämäsi vesi ja lannoitteet ovat ainutlaatuisia ja ainutlaatuisia ympäristöllesi. Auringon, kalsiumin, magnesiumin, lämpötilan, ilmavirran tasot – kaikki nämä muuttujat vaikuttavat siihen, miten kasvatat orkideoita. En voi olettaa, että se mikä toimii minulle, toimii automaattisesti sinulle.

Tässä artikkelissa esitän useita ainutlaatuisia kantoja ja käyn läpi syyn (tai ei) jokaisessa, ja lopuksi esitän vastaukseni.

Sukellaan siis tähän opetusohjelmaan:Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla.

1) Määrä tai ilmajuuret EIVÄT määritä oikeaa aikaa orkidean istuttamiseen uudelleen

Ilmajuuria on runsaasti, mikä ei tarkoita, että olisi oikea aika istuttaa. Se ei myöskään tarkoita, että ruukku on juurisidottu. On yleinen virhe ajatella, että koska juuret kasvavat ruukun ulkopuolella ilmaan, ruukun sisällä ei ole enää tilaa kasvaa. Tämä ei ole totta.Ruukun sisällä voi olla runsaasti tilaa kasvaa, mutta orkideasi tuottaa silti ilmajuuria.

Tämä johtuu siitä, että luonnossa olevat orkideat tuottavat juuria kaikkiin suuntiin. Ne kiinnittyvät puihin, mutta ovat kuitenkin alttiina tuulenvirroille, sateelle, eläinten jätöksille, ylhäältä lahoavista lehdistä putoaville lehtipeitteille ja auringonvalolle.

Jos haluat lukea lisää ilmajuurista sinänsä,Tämän artikkelin kirjoitin ilmajuuristaon hyvä alku. Pohjimmiltaan ne on valmistettu samalla tavalla kuin juuret, jotka sukeltavat istutusalustasi syvyyksiin. Solurakenteessa ei ole eroa.

Kuitenkin juuret, jotka menevät alas istutusalustaan, mukautuvat ajan myötä paremmin imemään mineraaleja, alkuaineita, yhdisteitä ja kaikkea ravintoa, jonka ne voivat ympäristöstään.Istutusalustan juuret eivät ole kemiallisesti rakenteeltaan erilaisia ​​kuin ilmajuuret, mutta ne ovat kuitenkin sopeutuneet imemään paremmin ravinteita siellä, missä ne ovat.

Kun he ovat viettäneet jonkin aikaa sopeutumiseen ympäristöönsä, heidän on vaikea sopeutua uudelleen toiseen paikkaan. Tästä syystä orkidea kamppailee niin paljon, jos muutat sen ympäristöä jatkuvasti, kuten vaihdat sen sfagnum sammalta orkideankuoreksi, puolihydroponiikasta täyteen vesiviljelyyn ja sitten takaisin orkideankuoreen.Pidä orkideasi yhdentyyppisessä istutusalustassa äläkä vaihda sitä.

Kypsä ilmajuuri on paremmin tottunut ympäristöönsä ja on paremmin sopeutunut siihen, ettei se saa niin paljon vettä tai kosteutta. Istutusalustan sisällä vesi joutuu kosketuksiin istutusalustan juurien kanssa, mikä lisäsi kosteutta huomattavasti.

Jotta voit määrittää, onko aika tehdä uudelleenistutus vai ei, sinun on pidettävä päiväkirjaa tai päiväkirjaa siitä, milloin viimeksi teit uudelleenistutuksen. Jos käytät puhdasta sphagnum sammalta, sinun on istutettava uudelleen lähes vuosittain. Sfagnum sammal hajoaa erittäin nopeasti. Orkidean kuori voi kestää 2-3 vuotta. Hiili kestää paljon pidempään.

Ainoa syy, miksi sinun täytyy istuttaa uudelleen, johtuu tiukasti ruukkusi sisällä olevasta hajottavasta väliaineesta.Orgaaniset materiaalit hajoavat ajan myötä ja tämä kutsuu bakteereja ja sieniä. pH laskee hitaasti ja muuttuu happamammaksi. Vaikka useimmat epythtic orkideat haluavat olla alhaisempi happamuus noin5,5-6,5, pH hajottavassa istutusalustassa voi laskea noin 3 tai 4. Tämä tappaa orkideasi alle vuodessa.

Jos olet huolissasi orkideasi juurtumisesta, sinun ei tarvitse olla. Itse asiassa orkideat haluavat olla sidottu juuriin. Luonnossa he käyttävät juuria vakauttamaan itsensä puunkuoren avoimissa urissa. Ne kiinnittyvät niin tiukasti, että rankkasateet eivät kaada niitä alas. Tämä on sellainen kiinnitys, jota he haluavat pitää ruukun sisällä.

Juuret kasvavat ruukun pintaan (pinta ei niin kuin ruukun päällä, vaan kuten ruukun sivuilla) ja kiinnittyvät tiukasti niihin. Sitten ne kiertävät ruukun ulkoreunan ympäri. Jos haluat tietää lisääjuurisidonnaiset orkideat, tässä artikkelissaKirjoitin, että voit lukea siitä, miksi tämä on tärkeää orkidealle.

2) Liota kaikki juuret – ilmajuuret mukaan lukien – ennen orkidean istuttamista

Orkidearuukun liottaminen on jo luonnollinen prosessi ennen repot-istutusta, koska tämä täyttää velamenin vedellä, jolloin juuret muovautuvat paremmin. Se myös vapauttaa (jossain määrin) kiintymyksen, joka juurilla on ympäristöönsä.

Jos juuret ovat kiinnittyneet vahvasti ruukun reunoihin tai orkidean kuoreen, puuhiileen tai mielestäni pahimpaan – terrakottaruukkuihin –, niin liotus saa juuret irti tiukasta otosta.

Meillä on tapana liottaa orkidea juurakoihin asti (jos se on sympodiaalinen orkidea, kuten Cattleya) tai varren pohjaan asti (jos orkidea on yksijalkainen, kuten Phalaenopsis).Älä vain unohda liottaa myös ilmajuuria.Vaikka et olisi päättänyt, että ne eivät ole ruukun sisällä vai eivät, ne on liotettava.

Juuren kärkien päät ovat erittäin herkkiä, ja jopa käsittely (kuten käsittely uudelleenistutusprosessin aikana) voi vahingoittaa niitä. Minulla on useita Cattleya-juuren kärkiä, jotka eivät ole enää vihreitä, mutta ovat kuihtuneet kärjestä, mikä hidastaa niiden tulevaa kasvua.

Varmista, että kaikki ilmajuuret ovat kosteutettuja ennen repottia.Istutusalustaa on vaikea pakata ruukkuun, jossa se on turvallinen, mutta ilma pääsee kiertämään vapaasti, ja kaikki juurenkärjet kärsivät hieman tästä uudelleenistutusprosessista.

3) Määritä, mitkä ilmajuuret istutetaan uudelleen alustan sisään

Tässä on opetusohjelman kiistanalainen osa. Jotkut orkideanviljelijät (useimmiten) vaativatettä kaikki ilmajuuret jatkuvat ruukun ulkopuolella.Tämä on yleisin mielipide orkideanviljelijöiden keskuudessa. Hyvin harvat sanovat, että heistuttaa ilmajuuret istutusalustaan ​​uudelleeneikä minulla ole koskaan ollut ongelmia tämän tyyppisen menettelyn kanssa. Tarkastellaan jokaista yksityiskohtaisesti.

3A) Ilmajuurien jättäminen ulkopuolelle repotin aikana

Katsotaanpa ensin yleisintä mielipidettä:jos antenni, jätä antenni. Kuten aiemmin mainitsin, ilmajuuren rakenne ei ole mitenkään erilainen kuin ruukun sisällä kasvamaan tottunut juuri. Silti se on sopeutunut olemaan ympäristössä, jossa on vähemmän kosteutta, joten se kestää alhaisemman RH:n (suhteellisen kosteuden) alueella, jossa sitä viljellään.

Kun juuri, joka on ollut ilmassa yhtäkkiämenettää raitista ilmaa(ilmavirta kattilan sisällä on pienempi)ja sen auringon tarjontaa(ilmeisesti valotasot ruukun sisällä ovat alhaisemmat), juuri heikkenee luonnollisesti.

Vanhempi juuri ei ole yhtä "opetettava" kuin uusi juuri, eikä sillä ole samaa kykyä sopeutua nopeasti uuteen ilmastoon. Luonnollinen reaktio on, että tämä juuri mätänee.

Pohjimmiltaan asetat mätänevän juuren ruukkusi sisään, koska niin tapahtuu. Se kuolee. Kuoleva orkideamateriaali vetää sisäänsä bakteereja ja pH häiriintyy. Toksiinitasot nousevat ruukussasi. Uudelleenistutuksen ideana oli tarjota uusi, raikas, terveellinen istutusalusta, ja pohjimmiltaan vaihdoit kuusi puoleen tusinaan.

Ainoa hankala osa tässä menetelmässä on muistaa, mitkä juuret olivat ilmassa ja mitkä eivät. Olen tehnyt oman osuuteni poistamalla istutusalustan, hankaamalla kasvin alas ja palatakseni kaikki juuret täyteläisinä, vihreinä, mehevinä ja äärimmäisen samanlaisina.

Mitkä juuret olivat ilmajuuret? Minulla ei ole aavistustakaan… Joten kaikki ovat kasassa.

On helppo määrittää, mitkä ovat ruukkujuuret ennen kuin otit ne ruukusta, mutta ne muutamat valitut, jotka roikkuivat ruukun päällä – mitkä ne olivat? Pidä silmällä, mikä juuri oli ilmajuuri, ja kun täytät ruukun istutusaineella, muista pitää se ulkopuolelta.

3B) Istuta ilmajuuret uudelleen istutusalustaan

Toinen mielipide ilmajuurien uudelleenistuttamisesta tuo paljon enemmän kritiikkiä – hauta juuret. Ne kaikki. Syy tähän on, että lopulta kaikki juuret kuolevat. Kyllä, se on totta – kaikki juuret kuolevat aikanaan.

Silti orkideanviljelijät, jotka noudattavat tätä päättelyä, väittävät, että nuoret juuret mukautuvat uuteen istutusmateriaaliin ja jos pidät juuret lähellä ruukun ulkoreunaa, jossa ne saavat vielä auringonvaloa ja riittävää ilmavirtaa, ne mukautuvat paremmin ruukkuun. .Tämä on myös totta. Tarkastellaan jokaista tarkemmin.

Kun juuret ovat uusia, ilmassa tai ei, he eivät ole ehtineet tietää, että "status quo" on heidän ympäristössään. Kun ne on perustettu, heillä on parempi käsitys siitä, mitä pitäisi odottaa. Jos nämä ehdot eivät täyty, he kärsivät.

Ilmajuurien ensimmäisen liotuksen jälkeen voit taivuttaa niitä osoittamaan alas ruukkua kohti.

Juuret ovat joustavia ja muokattavia, ja ne toimivat hyvin kanssasi. Mitä nuoremmat juuret, sen parempi. Voit taivuttaa näitä juuria saavuttaaksesi ruukun yläosan ja pitää ne ruukun ulkosivulla.

3C) Milloin ei saa koskaan haudata ilmajuurta

Yllä olevaan sääntöön on muutamia poikkeuksia,jossa kaikki juuret asetetaan takaisin istutusalustaan. Juuret voivat joskus kasvaa lehtien välistä. Se on aluksi suuri petos, koska luulen aina sen olevan kukkapiikki, mutta valitettavasti huomaan sen olevan toinen juuri.

Kaikki juuret eivät kasva varren pohjasta.Kun nämä ilmajuuret kasvavat ja itävät orkidean varren korkeammasta pintistä, on parempi jättää ne ilmaan.Ne voivat löytää tiensä istutusalustaan, mutta kestää jonkin aikaa, ennen kuin ne kasvavat peittämänsä lehden pituuden yli, ja siinä vaiheessa on todennäköisempää, että ne kasvavat ulos eivätkä alas.

Toinen huomioitava seikka on, jos ilmajuuri on vanhempi juuri. Juuret eivät elä loputtomiin ja kuolevat pois paljon aikaisemmin kuin orkideasi. Sama pätee lehtiin. Lehdet tulevat ja menevät.

Jos orkideasi ilmajuuri on paljon vanhempi ja tiedät, että paljon nuorempia juuria tulee, on parasta jättää se ilmaan.Et halua lisätä istutusmateriaaliisi materiaalia, jonka tiedät kuolevan pois lyhyessä ajassa.

Tämä palaa myös artikkelin alkuun, jossa nuoremmat juuret sopeutuisivat paremmin kokemaan muutoksen väliaineessaan, missä vanhemmat juuret kärsisivät enemmän. Se on niin vanha, että se kuolee pois parissa kuukaudessa, se ei sopeudu istutusalustan muutokseen ollenkaan hyvin. Itse asiassa se on alttiimpi olemaan imemättä mitään. Jos se olisi jätetty ilmaan, se voisi silti edistää orkideasi ravintoa.

Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla: 5 vinkkiä menestykseen | Orchideria (2)

Ilmajuuri ennen liotusta on vaaleamman harmaa, mutta kastettaessa tämä väri on sama kuin muut juuret. Tässä yllä olevassa kuvassa oikealla oleva ilmajuuri on pidempi kuin muut. Koska se ei ole vanha juuri, joka lähestyy kuolemaa, se voidaan joko istuttaa uudelleen istutusalustaan ​​tai jättää pois olemaan edelleen ilmajuurena.

4) Älä koskaan leikkaa tai leikkaa ilmajuuria, kun istutat orkideaasi uudelleen

Yksi asia, joka on huomioitava huolellisesti, on, että sinun pitäisiälä koskaan leikkaa ilmajuuria leikkaaessasi orkideaasi.Orkideoiden karsiminen ei ole koskaan ollut käsite kirjassani; Jätän heidät rauhaan. Ilmajuuret edistävät orkideasi yleistä ravintoa, ja istutusalustasi tilasta riippuen se saattaa olla ainoa ravintoaine.

Joskus ruukkusi sisällä olevat juuret ovat niin huonossa kunnossa, että ilmajuuret ovat ainoat terveet. Valitettavasti saamme tämän selville vasta istuttaessamme tai kun lehdet ja varsi alkavat kuihtua.

tunnistin13 merkkiä, jotka osoittavat, että orkideasi on terve(voit lukea niistätässä artikkelissa), jotta sinun ei tarvitse kokea uudelleenistutuksen tyytymättömyyttä huomataksesi, että hyviä juuria ei ole. Näiden merkkien huolellinen tarkkaileminen voi säästää tulevaisuudessa päänsäryltä.

Leikkasin vain juuret, jotka ovat olleet istutusalustan sisällä, koska ne aiheuttavat jonkinlaista haittaa orkidealleni.Tämä voi tarkoittaa, että ne ovat sameita, ruskeita, niissä on mustamätää, ne ovat täynnä tai sieniä, niissä on jonkinlaista bakteerikasvua tai yleistä kuolemaa. Nämä juuret on leikattava pois. Nämä ongelmat johtuvat kuitenkin kahdesta syystä:kastelee liian usein ja kastelee liikaa (määrä).

Ilmajuurilla kumpaakaan näistä ongelmista ei ole.

Juuret eivät kastu veteen, ja vaikka kastelet niitä liian usein, niiden ympärillä oleva ilma kuivuu nopeasti. Tämä poistaa kaikki syyt ilmajuurten ongelmiin.Ainoat ongelmat, joita ilmajuurilla on, ovat, kun ne haudataan istutusalustaan, ja niissä ei ole kunnollista ilmankiertoa, auringonvaloa ja ne ovat jatkuvassa kosketuksessa kosteuden (veden) kanssa.

5) Kuinka istutan uudelleen orkidean, jolla on useita ilmajuuria?

…ja on tunnustuksen aika. Olen vähän haja-aivot ja mitä tulee ilmajuuriin. Minulla on taipumus unohtaa, mitkä juuret olivat ilmassa ja mitkä eivät. Liottamisen jälkeen ne kaikki näyttävät jokseenkin samalta. Tämä jättää vaihtoehdon aina haudata juuret, olivatpa ne ilmassa tai ei, ellen tiedä, että ne osoittavat suoraan ylöspäin tai ovat niin korkealla varressa, etten tiedä, että ne eivät ole ilmasta.

Tämä aiheuttaa lukemattomia ongelmia.

En ole koskaan onnistunut hautaamaan ilmajuuria ja haluaisin pitää ne poissa ruukusta ollenkaan.Olen kuitenkin niin sidottu ruukkuprosessiin ja olen niin tyytyväinen harrastukseeni, että en rehellisesti sanottuna muista pitää niitä ulkona.

He kuolevat. Ne kaikki.

Minun täytyy pitää muistilappuja tai jotain… Yritän siis noudattaa ensimmäistä neuvoa, pitää ne potin ulkopuolella. Ne kasvavat paremmin, pysyvät terveinä ja ovat sopeutuneet tähän ilmastoon. Joten miksi yrittää pakottaa heidät muuttumaan?

6) Kuinka määrittää, mitä neuvoja on noudatettava ilmajuurten uudelleenistuttamiseksi: ruukun sisällä vai ulkopuolella?

Tämä on bonusvinkki.Olin maininnut otsikossa "5 tärkeää vinkkiä ilmajuuristen orkideoiden istuttamiseen", mutta mielestäni tämäkin on tärkeä askel.

Jos talosi on kuiva ja viljelet orkideoitasi sisätiloissa kuten minä, suhteellinen kosteus tulee olemaan alhainen. Useimmissa taloissa suhteellinen kosteus vaihtelee27-33 % ympäri vuoden.Tämä johtuu siitä, että meillä on tapana pitää kosteutta imevät laitteet päällä, kuten ilmastointilaitteet ja keskusilmanlämmittimet.

Orkideat haluavat, että niiden ympärillä on paljon kosteutta, jaPhalaenopsis alkaa 40 prosentista.Muut orkideat pitävät vielä suuremmasta vesipisaroiden suhteesta ympäristössä.

Jopa ilmankostuttimen kanssaorkidean ilmajuuret iskevät ensimmäisinä.Ne kärsivät alhaisemmasta kosteudesta ja useimmiten kutistuvat ja muuttuvat rapeiksi. Orkidea aistii ajan myötä, että tämä ei ole parasta, ja lähettää juuret mieluummin istutusalustaan, jossa kosteus on parempi.

Jos sinulla on kasvihuone, jossa kosteus voi olla huomattavasti korkeampi, tämä ei vaikuta ilmajuurien tuotantoon.Itse asiassa se todella edistää ja stimuloi ilmajuuria. Koska luonnossa ilmajuuret kasvavat kuoren yli kaikkiin suuntiin, niin orkidea mieluummin matkisi tätä kasvutapaa.

Se on tärkein muuttuja määritettäessä, haudataanko ilmajuuri istutusalustaan ​​vai ei.Kuinka paljon kosteutta ympäristösi tarjoaa?Onko sinulla ilmankostutin orkidealla koko päivän?

Jos sinulla ei ole ilmankostutinta,lue tämä artikkelijossa kerroin yksityiskohtaisesti päätöksentekoprosessista, milloin ostin ilmankostuttimeni, kostuttimien tyypit ja mikä sopii parhaiten tarpeisiisi ympäristössäsi.

Älä lopeta oppimista!

Jos haluat saada lisätietoa ja saada 14-sivuisen lannoitusoppaan, tilaa uutiskirjeeni. En lähetä roskapostia, mutta lähetän sähköposteja joka toinen kuukausi mielenkiintoisista aiheista. Jos haluat lisätietoja,Klikkaa tästäsiirtyäksesi tietylle tämän verkkosivuston sivulle, jossa selitän sen tarkemmin.

Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla: 5 vinkkiä menestykseen | Orchideria (3)

Lisäksi, jos etsit orkideapäiväkirjaa pitääksesi muistiinpanojasi erityisesti orkideoiden hoidosta, katso kaksi ratkaisuanitämä sivu. Jos muistiinpanojen pitäminen ei ole sinun juttusi, voit ladata ilmaisen Excel-laskentataulukon.Klikkaa tästäsaadaksesi lisätietoja sen tekemisestä.

Jos tilaat uutiskirjeeni, lähetän sinulle 14-sivuisen oppaan orkidealannoitteen tärkeimmistä vinkeistä. Se on ladattavissa ja voit tulostaa sen tietokoneellesi. Suunnittelin oppaan toimimaan värityskirjana, jotta se olisi hauskaa.

Ilmajuuren pakottaminen elämään ympäristössä, jossa ei ole riittävää kosteutta, on kuolemantuomio. On parempi, jos tällä juurella on mahdollisuus selviytyä kosteammassa ruukussa. Toivottavasti tästä artikkelista on ollut apua, ja jos on, kommentoi alle. Jotta sinun ei tarvitse palata etsimään sivuartikkeleita, jotka mainitsin tässä opetusohjelmassa, ovat artikkelien otsikot:

Ilmajuuret: 7 tärkeää kysymystä ja vastausta
Juureen sidotut orkideat: 5 tärkeää asiaa, jotka sinun on tiedettävä
Parhaat ilmankostuttimet orkideoiden hoitoon: Tuotearvostelut
13 idioottivarmaa merkkiä terveestä orkideasta

Jos sinulla on kysyttävää, kommentoi myös alle. On aina hyvä vertailla ideoita ja ehdottaa uusia mielipiteitä orkideoiden hoidosta.Hyvää viljelyä!

Kuinka istuttaa uudelleen orkidea ilmajuurilla: 5 vinkkiä menestykseen | Orchideria (4)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated: 14/12/2023

Views: 6287

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.