Expositie Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL (2024)

Zwarte Beweging
#BlackLivesMatterNL

(Download hier de handout voor de expositie)

#BlackLivesMatter begon als een hashtag na de vrijspraak van de moordenaar van Trayvon Martin in de VS in 2014. De hashtag groeide uit tot een beweging geïnitieerd door drie zwarte (queer) vrouwen - waarvan twee queer - Alicia Garza, Opal Tometi en Patrisse Cullors.

In de zomer van 2020 gingen in heel Nederland meer dan 60.000 mensen de straat op tijdens de historische #BlackLivesMatter demonstraties. Op 1 juni 2020 kwamen meer dan 14.000 mensen af op een demonstratie op de Dam. Op 10 juni 2020 demonstreerden meer dan 10.000 mensen in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost.

Met de protesten werd er solidariteit getoond met mensen die zich na de moord op Breonna Taylor, Tony McDade en George Floyd verzetten tegen anti-zwart politiegeweld in de VS én om een vuist te maken tegen institutioneel racisme in Nederland.

Racisme is een systeem dat ongelijkheid in stand houdt. Anti-zwart racisme is een specifieke vorm van racisme dat zwarte mensen treft. Het is geworteld in een lange geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Anti-zwart racisme is ook in Nederland - en ook in Amsterdam - een structureel probleem. Het is geworteld in een lange geschiedenis van slavernij en kolonialisme.

In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonies in de voormalige kolonies in ‘de West’ werd afgeschaft. In die 147 jaar is er een lange geschiedenis van verzet tegen racisme en emancipatiestrijd ontstaan dat nog steeds in beweging is. Fotograaf Mona van den Berg maakte 147 portretten van mensen die op hun eigen manier bijdragen aan zwarte emancipatie.In deze expositie tonen we daarnaast werk van AiRich, Leonel Piccardo i.s.m. Naomie Pieter van Black Pride die in hun werk verschillende vormen van verzet, beweging en emancipatie van zwarte Nederlanders toont.

Expositie 'Zwarte Beweging #BlackLivesMatterNL'
Wanneer? 14 oktober 2020 - 14 december 2020
Waar? Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdok (nabij Amsterdam Centraal Station)
Entree? Gratis, check de maatregelen m.b.t. het Coronavirus voor uw komst!

Mede mogelijk gemaakt door: De expositie is ontstaan als een samenwerking met Mona van den Berg en de OBA en wordt mede-mogelijk gemakt doorBlack Pride, en vele donateurs!

29 oktober 2020 Livestream OBA x TBA 'Zwarte Beweging #BlackLivesMatterNL'

Op donderdag 29 oktober organiseren wij een online talkshow gekoppeld aan de TBA collectie bij de OBA én de expositie Zwarte Beweging #BlackLivesMatterNL. Vanwege de Coronacrisis kunnen we geen openingsevent organiseren daarom organiseren we twee panelgesprekken met bijzondere gasten en kunstenaars die aan de talkshow hebben meegewerkt. In het eerste deel van het programma gaat host Natasja Giibs in gesprek met Mitchell Esajas (The Black Archives) en Nancy Jouwe (onderzoeker) over de TBA collectie bij de OBA, waarom het belangrijk is dat de openbare bibliotheek haar collectie verbreed met zwarte literatuur en hun reflecties op activisme naar aanleiding van de #BlackLivesMatter beweging.

In het tweede deel gaat Natasja in gesprek met kunstenaar Leonel Piccardo die i.s.m. Naomie Pieter de fotoserie 'Black Queer Love' maakte voor Black Pride en AiRich die de Afrofuturistische collage 'Exodus, Movement of Jah' maakte.

Het event zal live te volgen zijn via de Facebook pagina's van de OBA Amsterdam, Black Achievement Month en The Black Archives.

Wanneer? Donderdag 29 oktober 2020
Tijd? 19:00 - 20.00 uur




​OBA x The Black Archives Collectie
The Black Archives, een historisch archief en cultureel centrum, heeft een collectie gecureerd in het Huis van alle Talen met boeken die veelal nog niet in de OBA en in andere bibliotheken te vinden was. De verzameling boeken die vaak elders onderbelicht blijven, bevatten geschiedenis en verhalen over pre-koloniale en koloniale zwarte historie, racisme, geschiedenissen van verzet en emancipatie en meer. Als lid van de OBA kan je boeken uit deze collectie nu gratis lenen!

De 'The Black Archives x OBA collectie' is te bekijken in het Huis van alle Talen op de 4e etage van OBA Oosterdok.


Expositie Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL (1)


Heb je zelf (anti-zwart) racisme ervaren? Of heb je
ideeënom (anti-zwart) racisme te bestrijden? Vul dan de vragenlijst in!

The Black Archives is reeds voor de #BlackLivesMatterNL door de gemeente Amsterdam gevraagd om een actieonderzoek te doen naar het bestrijden van anti-zwart racismeom gezamenlijk oplossingen, interventies en beleidsmaatregelen te bedenken. Deze zullen worden voorgelegd aan de burgemeester en wethouder van Amsterdam om actie te ondernemen tegen anti-zwart racisme!

  • Vul hier de vragenlijst in!

#BlackLivesMatterNL

In de zomer van 2020 gingen in heel Nederland meer dan 60.000 mensen de straat op tijdens de historische #BlackLivesMatter demonstraties. Op 1 juni 2020 kwamen meer dan 14.000 mensen af op een demonstratie op de Dam. Bekijk hieronder de #BlackLivesMatterNL video playlist die we hebben samengesteld met interessante informatie rondom de beweging.

Foto's van: Geronimo Matulessy, Luciano Boterman, Martine Kamara en The Black Archives.

Expositie Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6230

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.